Ďalší zo série vianočných receptov pre tento rok. Tentoraz som stavila na overenú kombináciu. Jednoduchý a rýchly recept, ktorého chuť je ozvláštnená jablkami, varenými v alkohole. Čo sa mi páči je to, že si ho môžete ozdobiť podľa ľubovôle, ako sa vám páči. Môžete zvoliť niečo jednoduché, ako ja, alebo sa vyblázniť a použiť rôzne jedlé ozdoby a trblietka.

Užite si krásny adventný čas priatelia!

stiahnuť pdf

Jablkový chlebík na vianočný stôl

Jablká v alkohole:

  • 4 menšie jablká
  • 400 ml Napoleona (alebo iné brandy, popr. rum)
  • 3 pl trstinového cukru
  • 6 klinčekov

Jablká ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Alkohol spolu s cukrom zahrievame na panvici a pridáme jablká s klinčekmi. Zmes varíme na miernom ohni, pokým sa alkohol nevyparí a nezostane len sirup. Odstavíme a vyberieme klinčeky.

Cesto:

  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 2 vajíčka
  • 120 g trstinového cukru
  • 1/2 čl mletej škorice
  • 1 pl vanilkového extraktu
  • 30 ml olivového oleja
  • 50 g pekanových orechov
  • 1 prášok do pečiva
  • 250 g jemného tvarohu
  • med podľa chuti

Vajíčka vymiešame metličkou spolu s cukrom a vanilkovým extraktom do peny, pridáme olej a všetky sypké suroviny ( preosiatu múku, škoricu, prášok do pečiva). Nakoniec posekané pekanové orechy a uvarené jablká v alkohole.

Pečieme pri 180°C, ca. 50 min.

Koláč necháme vychladiť a nakoniec ho dozdobíme polevou. Zmiešame jemný tvaroh a medom a vanilkou. Navrch ho môžeme posypať pekanovými orechami.

Dobrú chuť!