Leto je pre mňa časom, kedy sa môžem do sýtosti vyblázniť ovocnými koláčmi, sirupmi a kompótmi a najesť sa hrozna a melónu do zásoby:) Ale nežijem iba prítomnou chvíľou a myslím aj na čas, kedy budem pociťovať jeho nedostatok, aspoň, čo sa jeho surovej podoby týka. Lebo práve džemovanie je spôsob, ako si uchovať tento letný feeling aj počas krásne studených a sychravých dní (po lete nasleduje môj najobľúbenejší čas- jeseň, jupííí:)).

Nie som žiadna veľká odborníčka na džemy (ale tie, čo som robila, sa mi všetky podarili:):) a rozhodne nemôžem povedať, že moje výtvory sú stopro zdravé v tom zmysle, že používam minimum cukru (žeby nejaká výzva:). Nie, sú to skôr old school verzie,  nepoznačené fitnesovým štýlom tejto doby, ale ktoré si uchovávajú niečo ukľudňujúce a hrejivé, čo poznáme od svojich babiek.

Broskyňovo-malinový džem

Broskyne zbavíme kôstky a nakrájame na kúsky ( nerobila som si veľmi malé). Vanilkový struk rozpolíme, vyškriabeme semienka a pridáme k broskyniam spolu s luskom. Pridáme citrónovú šťavu a cukor. Všetko dobre premiešame a necháme stáť v chladničke aspoň 3 hodiny.

Zmes prelejeme do hrnca, pridáme maliny a začneme variť. Keď začne bublať, odrátame 5 minút a urobíme želírovaciu skúšku (na tanierik dáme trochu džemu a ak po vychladnutí netečie a je hustejší, je džem hotový).

Naplníme do zaváraninových pohárov, ktoré boli pred tým vo vyhriatej trúbe, uzavrieme a otočíme hore dnom.

_-18

_-14

_-19

_-13

_-15

 

: