Príbeh tohto receptu je poskladaný z malých fragmentov ako nejaká skladačka. Chcela som vytvoriť niečo vianočné, čo by mi ale nezabralo príliš veľa času a nebolo by to pracné, toto je môj klasický koncept, keď uvažujem nad pečením, jednoducho sa mi nechce púšťať do zložitostí. Spomenula som si, že sestra pred nejakým časom robila tieto cupcakes a tak som sa rozhodla tiež urobiť slávne red velvet (čokoľvek) po prvýkrát. Je to istý fenomén, ktorý ale nemá s chuťou nič spoločné. Môj subjektívny, neodborný názor, ale občas nezaškodí urobiť niečo len na efekt. Základ tvorí cesto, ktoré je v podstate chuťovo neutrálne a má červenú farbu, ideál na toto obdobie. Ako frosting som sa rozhodla urobiť polevu z bielej čokolády a mascarpone (ktorú som inak použila pri torte pre jeden časopis), aby to dodalo tomuto dezertu trochu šmrncu. Krásne zrecyklovaný dezert.

Zrovna v tej dobe som dostala od suseda jednu väčšiu kovovú bedňu, ktorú som si vyhliadla, keď som chodievala okolo jeho záhrady. Vnútrajšok je do modra, celkom dosť hrdzavý, jednoducho ideál pre moje fotenie. Aby som urobila ešte jeden štýl fotiek, rozhodla som sa použiť skrinku, ktorú moja babka mávala v kúpelni. Čaká už niekoľko rokov na to, aby som jej vdýchla nový život, doteraz som si myslela, že ju dám zrenovovať a opäť ju povesím do kúpeľne. Ale keď som ju trochu poupravila, umyla a použila pri fotení, zistila som, že je to jedna skvelá rekvizita. Keby to vedela moja mamina…Pokrúti hlavou, že opatrujem všetko ako vetešníčka a skončím raz zahrabaná v starých rozpadnutých veciach. Ale ona sa vie mýliť, tak sa na to spolieham…) Takže to je príbeh, ktorý stojí za týmto receptom, ktorý vám rada predstavím…:)

stiahnuť pdf

Red velvet s mascarpone a bielou čokoládou

recept je na 12 kusov:
  • 110 g hladkej špaldovej múky
  • 8 g kakaa
  • 100 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 135 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 pl bieleho jogurtu
  • vanilkový extrakt
  • červená potravinárska farba
  • 3/4 čl sódy bikarbóny
  • 1 čl jablčného octu

Poleva:

  • 110 g masla
  • 250 g mascarpone
  • 200 g bielej čokolády

Múku s kakaom preosejeme, pridáme cukor a soľ. Do misky pridáme maslo izbovej teploty, vanilkový extrakt a vajíčka, miešame v mixér. Pridáme jogurt, do ktorého zamiešame červené farbivo. Sódu bikarbónu zamiešame s jablčným octom ( začnú spolu reagovať) a vlejeme do zmesi.

Hotovým cestom napĺňame košíčky do 2/3, nie úplne dovrchu, lebo počas pečenia narastú. Pečieme pri 170°C, ca 22 minút.

Medzitým si urobíme polevu. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Pridáme maslo, zamiešame a zmes vyšľaháme spolu s mascarpone. Necháme na chvíľu odležať v chladničke. Poleva trochu stuhne a môžeme plniť cukrárenský sáčok a dekorovať cupcakes.