Už nejaký čas som chcela vyskúšať taký ten vláčny sandcake, čo by som do slovenčiny preložila, neviem, asi ako taký vláčny trený koláč. Na blogu Around the world in 80 cakes, som objavila recept na švédsky koláč menom Sandkaka. Milujem Ikeu, čo u mňa v preklade znamená, všetko švédske musí byť dobré…:) Obmenila som niektoré ingrediencie podľa seba, dosť ubrala z množstva cukru:) A viete čo? Výsledok prekonal moje najtajnejšie očakávania. Koláč je nadýchaný, jemný, vláčny…čo viac si priať!
Najlepší maslový koláč (Sandkaka)
- 230 g masla
- 173 g zemiakového škrobu
- 3 vajíčka
- štipka soli
- 120 g sušenej trstinovej šťavy ( alebo iný cukor, čo máte po ruke)
- vanilkový extrakt
- 2 čl prášku do pečiva
- Brandy
Je dôležité, aby maslo aj vajíčka mali izbovú teplotu, preto ich najlepšie cez noc, vyberieme z chladničky. V mixéry maslo najprv samotné trochu vyšľaháme a pridáme cukor. Miešame pokým sa cukor nerozpustí. Potom po jednom pridáme vajíčka. V tomto momente sa nám zmes zdrcne, čo ale vôbec nevadí. Suché ingrediencie, zemiakový škrob, soľ a prášok do pečiva si preosejeme do misky a po lyžiciach pridávame do maslovej zmesi, ktorú stále na nižších obrátkam miešame. Tým dosiahneme u zmesi normálnej konzistencie. Nakoniec pridáme brandy a vanilkový extrakt. Cesto by malo byť nadýchané, mne pripomínalo hmotu na zmrzlinu pred zmrazením.
Menšiu chlebovú formu vymastíme maslom a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri 180°C, 45-50 min.
Výsledný koláč môžeme ozdobiť, ale výborne chutí aj bez čohokoľvek.
Dobrú chuť!