Ďalší recept, ktorý vznikol v spolupráci s mojím obľúbeným bioobchodíkom Púpavienka, v Dubnici. Keď mi Žanetka niekody hovorila o jedlách, ktoré doma varí, hneď ma to zaujalo, lebo rovnako, ako ja, nevarí mäso (ja teda vegetariánka nie som, ale po krájaní mäsa, vôbec netúžim, nehovoriac o tom, že to bol kedysi živý tvor…) a jej recepty sa mi zdali, čo do náročnosti, celkom v poriadku, že by som ich zvládla aj ja, čo nemám nadanie na varenie… Musím povedať, že tento recept je jednoduchý a chuťovo skvelý! Výbornú chuť mu dodáva najmä údené tofu, ktoré by som z receptu vôbec, na vašom mieste, nevynechávala. Je to presne to jedlo, o ktorom často rozmýšľam, ako o ideále, chutné, rýchle a zdravé. Tak vyskúšajte kamošíci a ak ste z Dubnice, veľa ingrediencií nájdete v Púpavienke.
Krúpkové rizoto
- 1 hrnček špaldových krúpkov
- stopkový zeler (3-4 ks)
- olivový olej
- 2-3 ks farebnej papriky
- 1 hrášok v konzerve
- 1 údené tofu
- na dochutenie ( Tamari podľa chuti, Marmite 1čl, tahini 1 čl), tymián, bazalka
- petržlenová vňať
- 3 menšie šalotky
- 1 kocka bio zeleninového bujónu
Hrnček krúpkov premyjeme a dáme do hrnca spolu s bujónom. Zalejeme vodou, najprv dva hrnčeky a potom pomaly podlievme podľa potreby, kým nebudú krúpy mäkké. Medzi tým si šalotku ošúpeme, nakrájame na malé kúsky. Zeleninu očistíme a nakrájame. Šalotku osmahneme, pridáme zeleninu dochucovadlá a sušený tymián a bazalku. Restujeme, pokým zelenina nezmäkkne, ca 5-10 minút. Tofu si nakrájame na menšie kocky, pridáme k odstavenej zelenine a začneme zamiešavať krúpky. Nakoniec pridáme hrášok.
Môžme servírovať s vajíčkom natvrdo a posekanou petržlenovou vňaťkou.