Inšpiráciu pre tento recept som našla v knihe Sladká první republika. Je to jednoduchý recept s hutným gaštanovým cestom a poteší všetkých, ktorí majú radi gaštanové zákusky.
Gaštanové kocky
Cesto:
- 28Og gaštanového pyré
- 150 g trstinového cukru
- 4 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)
- 100g strúhanej horkej čokolády
- 70g mletých mandlí
- 50g strúhanky
- štipka soli
Gaštanový krém:
- 220g gaštanového pyré
- 100ml mlieka
- 2 pl maraschina alebo griotky
- 140 g mandľovej múky
Smotanový krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 pl práškového cukru
- maraschino alebo griotka
Cukor so žĺtkami vyšľaháme do peny, vmiešam čokoládu, mandľovú múku a gaštanové pyré. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a na striedačku so strúhankou vmiešavame do žĺtkovej zmesi. Pridáme štipku soli. Vylejeme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme pri 160°C, ca 35-40minút. Hotový korpus necháme vychladnúť.
Mlieko spolu s gaštanovým pyré trochu povaríme za stáleho miešania, pridáme maraschino. Mandľovú múku trochu opražíme na panvici a tiež pridáme ku gaštanovej hmote.
Na krém si vymiešame na vyšších otáčkach mascarpone spolu so smotanou, pridáme alkohol a práškový cukor.
Na vychladený korpus si najprv natrieme gaštanový krém a nakoniec smotanový. Dáme do chladničky odstáť. Na záver môžeme poprášiť kakaom.
Dobrú chuť!