Inšpiráciu pre tento recept som našla v knihe Sladká první republika. Je to jednoduchý recept s hutným gaštanovým cestom a poteší všetkých, ktorí majú radi gaštanové zákusky.

Gaštanové kocky

Cesto:

  • 28Og gaštanového pyré
  • 150 g trstinového cukru
  • 4 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)
  • 100g strúhanej horkej čokolády
  • 70g mletých mandlí
  • 50g strúhanky
  • štipka soli

Gaštanový krém:

  • 220g gaštanového pyré
  • 100ml mlieka
  • 2 pl maraschina alebo griotky
  • 140 g mandľovej múky

Smotanový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 pl práškového cukru
  • maraschino alebo griotka

Cukor so žĺtkami vyšľaháme do peny, vmiešam čokoládu, mandľovú múku a gaštanové pyré. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a na striedačku so strúhankou vmiešavame do žĺtkovej zmesi. Pridáme štipku soli. Vylejeme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme pri 160°C, ca 35-40minút. Hotový korpus necháme vychladnúť.

Mlieko spolu s gaštanovým pyré trochu povaríme za stáleho miešania, pridáme maraschino. Mandľovú múku trochu opražíme na panvici a tiež pridáme ku gaštanovej hmote.

Na krém si vymiešame na vyšších otáčkach mascarpone spolu so smotanou, pridáme alkohol a práškový cukor.

Na vychladený korpus si najprv natrieme gaštanový krém a nakoniec smotanový. Dáme do chladničky odstáť. Na záver môžeme poprášiť kakaom.

Dobrú chuť!