Už niekoľko rokov som snívala o tom, že by som chcela formu na pečenie od Nordic Ware. Je to americká značka, ktorá vyrába nádherné formy, ktoré sú neprilnavé a sú navrhnuté skutočne do detailov. Bábovky alebo koláče vyzerajú ako z knihy, ktorú si nekúpite, lebo viete, že v živote taký level pečenia nedosiahnete. Vďaka stránke www.biano.sk sa mi tento môj sen splnil a vybrala som si túto formu, ktorú keď som uvidela, všetko ostatné prestalo pre mňa exitovať.:)
Aby som ju hneď vyskúšala, vytvorila som tento super jednoduchý recept na raňajkový chlieb.
Tip: Inak, keď som si čítala o týchto formách, v inštrukciách je formu vymazať rozpusteným maslom a posypať múkou. Toto mi vôbec nevyšlo, lebo na určitých záhyboch zostalo viac múky a po vyklopení to nevyzeralo vôbec vábne. O tom, že recept bol trochu nanič pomlčím:) Na druhý krát som urobila v recepte zmeny a formu potrela len rozpusteným maslom. Po upečení sa dal koláč bez problémov vyklopiť.
Tekvicový koláč na raňajky
- 100g trstinového cukru
- 4 vajíčka
- 190g špaldovej múky
- 90 ml olivového oleja
- štipka soli
- prášok do pečiva
- tekvica hokkaido (upiecž a rozmixovať dužinu, ca 125g)
- 2 čl škorica
- 200g ricotty
Žĺtka zmiešame s cukrom do peny. Sypké suroviny si preosejeme do inej misky: múku, soľ, prášok do pečiva, škoricu. K vajíčkam pridáme ricottu, olej a pyré. Pomocou špachtle jemne vmiešame sypké suroviny. Zmes je trohu hutnejšia. Bielka si so štipkou soli vyšľaháme do tuha a potom ich opäť pomocou špachtle jemne vpracujeme do cesta. Teraz je cesto tekutejšie.
Zmes nalejeme do maslom vytretej formy a pečieme pri 180°C, ca 40-45 min.
Dobrú chuť!