Dnes je za oknom krásny jesenný deň. Vyzerá to tak, že babie leto pominulo, slnko nesvieti a už je chladnejšie. Mám rada tieto, zdanlivo, neutešené obdobia, lebo ako kontrast k tomu, čo sa deje vonku, pôsobí môj byt. Útulne, teplo a mäkko. Je fascinujúce pozorovať, ako sa s meniacim počasím, mení atmosféra vnútri domovov.
Moje pokojné útočisko, ktoré poznám prakticky celý život, no tento rok je prvý, čo som sa sem skutočne nasťahovala. Bude to znieť zvláštne, dôvodom nebolo to, že som chcela odísť zo svojho rodičovského domu, ale rozhodnutie zobrať si do dočasnej starostlivosti jedného psíka z TN Labiek, ktorý bol zranený a potreboval kľud (nie, žiadne citové výlevy! bol to veľký šibal, plný života). Bol marec, krátko pred Veľkou nocou a toto rozhodnutie pomôcť a nečakať, že, veď sa ho niekto iný ujme, zmenilo smerovanie môjho sveta. Ten môj zlatúšik bol nakoniec adoptovaný a ja som si zobrala ďalšieho nájdenca, ktorý brázdil ulice a potreboval domov. Lileček. Malá zmeska, ktorá si ihneď získa srdce každého. Jej cesta je zavŕšená, nepotrebuje hľadať nový domov, zostáva u mňa. Tento jej malý životík, dal tomu môjmu kus zmyslu, zaplnil aspoň trochu miesta, ktoré sú prázdne.
Uvedomujeme si ako malé rozhodnutia vedia mať v konečnom dôsledku veľký dopad na naše životy? Život je tak rôznorodý a plný prekvapení. Niekedy naň nadávame, neviem si s ním radi, trápime sa, no máme len jeden. Ťažké chvíle striedajú tie pokojné a aj keď nie všetko ide podľa nášho vnútorného plánu, stačí sa pozrieť von oknom a tíško pozorovať krásu sveta, ktorý si plynie svojím tempom…
Ako obvykle súvis s týmto receptom nulový:) len moje víkendové zamyslenie…A aby som povedala aj niečo k veci, do tohto koláča som použila minimum cukru a vôbec mu nechýbal, pre mňa raňajkový ideál.
Proteínovo-banánový chlieb
- 2 vajíčka
- 100g hladkej špaldovej múky
- 50g ryžovej múky
- 4pl ovsených vločiek
- 1pl palmového cukru
- štipka soli
- 1/2 čl mletej škorice
- 4pl proteínu
- 1pl drvených ľanových semienok
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 145 g ovčieho jogurtu
- 1,5 pl kokosového oleja
- 3 rozmačkané zrelé banány
- hrozienka podľa chuti
Najprv metličkou zmiešame vlhké ingrediencie: vajíčka s cukrom, jogurt, olej, banány. Zmiešame sypké suroviny: múky, vločky, soľ, škoricu, semienka, proteín, hrozienka. Nakoniec obe zmesi spojíme. Pečieme pri 180°C, ca 20-30min.
TIP: keď je chlieb vychladnutý, môžete ho dozdobiť 100% arašidovým maslom a podávať ho na raňajky s domácim džemom (napr. broskyňovo-malinovým )
Dobrú chuť!