V našej rodine je majstrom na bábovku moja Babka Hanka. Odkedy si pamätám, piekavala stále iba podľa jedného receptu. A poviem vám, že to bola tá najlepšia bábovka na svete, nikdy sme sa jej so sestrou neprejedli. Som človek, ktorý rád ochutnáva nové veci, ale za ten čas som si vytvorila isté kritéria, čo by som od nej očakávala.
Bábovka v mojom ponímaní nie je obvyklým koláčom, ktorý si dám po hlavnom jedle. Sú to pre mňa raňajky! Preto musí byť správna bábovka hutnejšia, ale nie suchá. Môže byť sladká, ale nie sladšia alebo presladená. Najradšej ju mám čistú, bez nejakých prímesí v podobe čokoládových kúskov (prepáčte čokoholici), nanajvýš mleté orechy.
Dnešný recept nie je klasický od babky, ale spĺňa moje kritéria. Je síce preliaty karamelovou omáčkou, ale napriek tomu, vás z tej sladkosti neporazí. Omáčka sa trochu vpije do cesta a príjemne dopĺňa skôr menej sladkú chuť bábovky. A potom je to aj o estetickej stránke, lebo vyzerá celkom luxusne, čo poviete? Jednoducho na zahryznutie:)
PS: Táto bábovka nie je vhodná pre asketické žalúdky…:):):)
Bábovka s karamelovou polevou
- 4 vajíčka
- 80 g hnedého cukru, 20 g agáve sirupu
- 100 ml kokosového oleja
- 200 ml smotany na varenie
- 1 Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou Dr. Oetker
- 240 g hladkej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 3 g sódy
- štipka soli
- vanilkový extrakt
Žĺtka si vymiešame s cukrom, sirupom a vanilkovým extraktom do peny. Prilejeme smotanu a kokosový olej. Pridáme Zlatý klas, preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ a sódu. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Pečieme pri 180°C, ca 30-40min.
Karamelová poleva
- 300 g kr. cukru
- 60 g masla
- jedna smotana na šľahanie
- štipka soli
Cukor necháme skaramelizovať pridáme smotanu (pozor zmes začne dosť bublať!), odstavíme z ohňa a nakoniec pridáme studené maslo nakrájané na kocky a trochu soli.