V živote človeka sú chvíle, kedy by sa mal vedieť patrične oceniť. Dôvody na to, môžu byť rôzne. Náročné dni v práci, vyriešenie zložitého problému, striktné dodržiavanie stravovacích návykov…. Je síce pravda, že v poslednom období sa viac pozerám na to, čo jem. Predsa len, po tridsiatke ten metabolizmus už nie je, čo bývalo:) Viac si všímam podiel cukru vo výrobkoch a ich zloženie.

No zároveň sú chvíle, kedy niečo extrémne zdravé neuspokojí moju dušu.

Keď sme boli na tohtoročnom Tedex-e, jednou z prednášajúcich bola aj Vladimíra Ollé, ktorá propaguje život bez cukru. Mala som možnosť ochutnať sušienky, ktoré napiekla a musím povedať, že boli skutočne chutné! rozhodne si viem predstaviť, že by som ich zaradila do svojej každodennej stravy. No ako som ju počúvala, stále viac a viac som si uvedomovala, že to nie je moja cesta. Nie som zástankyňou extrémov alebo dogmatizmov. A predstava, že by som vysadila sladkosti, sa mi nepozdáva.

Nechcem tu byť ale nejakou hlásateľkou nihilizmu v stravovaní. Sladkosť je jednoducho v mojom ponímaní bodka za dobrým jedlom, povznesenie, odmena, prepašovanie ,,zakázanej“ radosti do stiesnenosti. Je to ale hlavne o vychutnávaní si života a sveta so všetkými plusmi a mínusmi. Zistila som, že ľudia, ktorí sa cez jedlo vedia tešiť z danej chvíle, sú mojou krvnou skupinou. Jedlo ako spôsob trávenia času s rodinou a priateľmi, znamená pre mňa istú zmysluplnosť a radosť.

Dnešný koláč je inšpirovaný tradičným Amišským receptom na medový koláč. Ako obvykle, urobila som niekoľko zmien, ubrala cukor, hoci je ho stále dosť, obyčajný olej nahradila olivovým a kokosovým a v neposlednej rade som prihodila rumové hrozienka. Tie zbožňujem! V chladničke mám sklenák, ktorý ich je plný, používam kvalitný Stroh rum a keďže sú takto naložené, vydržia extrémne dlho.

Tento medový koláč mi pripomína svojím charakterom Blondie. Je hutný a aj keď to trochu preženiete s časom pečenia (áno, mne sa to stalo) a vršok sa vám zdá ako kameň, vnútro nebude suché. Aj napriek vyššiemu obsahu cukru, nie je tak sladký. Už len kávu alebo teplý čaj, deku a dobrú knihu a hyggelig deň môže začať:)

Medový koláč pre hedonistov
  • 170 g kvalitného hnedého cukru
  • 90 g medu
  • 340 g hladkej múky
  • 1čl sódy bikarbóny
  • 1 1/4 čl škorice
  • 1 vajíčko
  • 100 ml olivového oleja
  • 80 ml kokosového oleja
  • štipka soli
  • vlašské orechy podľa chuti
  • hrozienka naložené v rume (nemusia byť, ale vrelo odporúčam)

Najprv si vyšľaháme metličkou cukor, med a vajíčko, pridáme škoricu, olivový olej a kokosové maslo. Múku spolu so sódou a soľou si preosejeme a pridáme do zmesi. Nakoniec vmiešame vlašské orechy a hrozienka. Zmesou naplníme štvorcový plech o rozmere 21×21 cm.

Pečieme pri 180°C, zhruba 20-25min.

_-2

_-3

_-11

_-9

_-7

_-10