Priznám sa, že pri vymýšľaní názvu tohto článku som bola trochu na pochybách. Niekto by povedal, že je to typický raňajkový dezert. Čerešňový kompót s jogurtom a domácou granolou. Avšak pre mňa je táto kombinácia alternatívou letných dezertov a náhrada koláčov, keď netúžim po niečom veľmi sladkom.
Táto kombinácia vznikla vlastne celkom spontánne v jeden nedeľný deň. Rozmýšľala som, čo by som mohla urobiť s čerešňami, ktoré mi doma ležali a v mojej talianskej knihe receptov som našla tento na zuppa di ciliegie. V doslovnom preklade čerešňová polievka, po našom kompót. Urobila som hneď niekoľko várok (mám v hlave totižto ešte jeden recept, ktorý chcem vyskúšať:)) Nechcelo sa mi vtedy príliš piecť, ale nechcela som sa vzdať nejakého dezertu. Kombinácia s jogurtom gréckeho typu je vynikajúca, kvôli jeho hustejšej konzistencií.
Ale stále mi k tomu niečo chýbalo… Niekde zo zastrčeného rohu svojej mysle som vylovila slovo granola. Aby som to uviedla na pravú mieru, v minulosti som už o nej niečo počula:) ale nikdy mi to nepripadalo ako niečo, čo by som chcela bezpodmienečne skúsiť. Ale ako to už tak býva, na všetko treba dozrieť:) Ten čas nastal a dospela som k novému poznatku. Aká som bola len krátkozraká!
Hovorí sa, že ak raz vyskúšate vlastnú granolu, nebudete už chcieť tú kupovanú. Je to absolútna PRAVDA! Po prvé je to absolútne jednoduché, variabilné (čo zrovna máte doma, to tam dáte) a tá vôňa…Je to presne taká vôňa, akú chcete zacítiť pri domácom pečení, ktorá zaplní celú kuchyňu teplom a radosťou (na jesenné a zimné popoludnia to bude sen!).
Takže ak chcete doma niečo rýchle, chutné, ovocné, nie moc sladké a povedzme si, aj niečo zdravé:) vyskúšajte túto kombináciu.
Čerešňový kompót a domáca granola
Čerešňový kompót:
- 600 g vykôstkovaných a prepoletých čerešní
- 4 pl bieleho vína ( keď sa vám podarí 5, nebude to vadiť:)
- 70 g hnedého cukru
- 1 celá škorica
- kôra z 1/2 citróna
- kôra z 1/2 pomaranča
Všetky suroviny spolu zahrievame v kastróle, pokým zmes nezačne bublať, povaríme 5 min. a plníme do zaváraninových pohárov.
Domáca granola:
- 200 g ovsených vločiek
- 20 g chia semienok
- 70 g tekvicových semienok
- 50 g mandlí
- 80 ml oleja
- 3 pl hnedého cukru
- 1/2 čl soli
- 70 ml javovorvého sirupu
- 1 čl mletej škorice
- 1 pl vanilkového extraktu
Suché ingrediencie spolu zmiešame, v inej miske si zmiešame tekuté ingrediencie a tie potom nalejeme k suchým. Všetko dobre premiešame, nech je každá časť obalená zmesou. Dáme do rúry pri 180ºC a pečieme ca.25-30 min. Po prvých 15 min. premiešame a potom po ďalších 10. Zmes by mala byť rovnomerne hnedá. Ja som ju nechala v rúre, aj po jej vypnutí, a po každých 10 min. premiešavala, pokým nebola celá zmes dokonale suchá.
Tip na servírovanie: ak by ste chceli pridať trochu ,,dekadencie“ alebo letného feelingu podávajte k tomu rozlámané sladké kornútky:)
Dobrú chuť!